Beenwerk en stelling door Adri Hertogh

29-06-2023

Dinsdag 20 juni was Adri Hertogh de gastspreker na het officiële gedeelte van onze ledenvergadering. Adri is A keurmeester bij de konijnen. Dat wil zeggen dat hij alle konijnen mag keuren. Maar daar ging hij het deze avond niet over hebben. Wel en onderdeel ervan. Namelijk over het beenwerk en de stelling bij konijnen. Daarvoor heeft hij een PowerPoint presentatie meegenomen die hij ook heeft gehouden bij het Dwergenfestijn dit jaar. 

Aan de hand van dia's laat hij zien wat er wordt verstaan over gesloten beenwerk, de gewenste houden en welke houdingen verbetering mogen tonen. Welke te corrigeren zijn en welke aangeboren zijn en waar men dus beter niet mee verder kan fokken voor showdieren. Wat kan training kan verbeteren om de presentatie van het dier te optimaliseren tijdens een keuring en wat verzorging kan doen. En dan is het even tijd om te checken hoe goed we hebben opgelet en of de informatie is overgekomen.

Tot slot het echte werk. Enkele leden hebben wat dieren meegenomen en worden op tafel gezet. De een brengt hem in stelling de ander vindt het zo ook goed. Aan de hand van de dieren wordt een en ander besproken. Ook het ter tafel brengen of hoe pak je een konijn correct en diervriendelijk op en hoe kun je stelling trainen of stimulieren of een juiste wijze. 

De avond vliegt voorbij en hij kan nog wel even doorgaan. Echter de tijd is beperkt en sommige moeten ook nog even reizen voor ze thuis zijn. We kijken terug op een zeer leerzame avond zeker voor degenen die weinig van konijnen af weten. Een helder overzicht over wat gewenst en niet gewenst is. Goede demonstratie bij de dieren zelf en ten alle tijden bereid onze vragen te beantwoorden. Adri van harte bedankt voor de geslaagde avond.