Activiteiten

Wat organiseert Langs de Maas door het jaar heen?

Vergaderingen

De 2e dinsdag van de maand komen de leden (en eventuele belangstellende) bijeen voor een vergadering. Aansluiten op de vergadering wordt er gezorgd voor een educatieve activiteit. Dit kan een dierbespreking zijn door een fokker zelf, een gastspreker die ons wat vertelt over diverse onderwerpen (ziekte, erfelijkheid, etc) of een video over een van onze diergroepen. Verder wordt op de vergaderingen fok ervaringen uitgewisseld, tentoonstellingsresultaten besproken, etc.

Peel en Maasdalshow

Jaarlijks organiseert Langs de Maas de Peel en Maasdalshow. Een tentoonstelling van hoenders, dwerghoenders, sierduiven, eenden, ganzen, fazanten, kalkoenen, patrijzen, frankolijnen, kwartels, oorspronkelijke duiven, konijnen, cavia's en kleine knaagdieren. Naast de kleurrijke invulling van onze kleine vrienden is de tentoonstellingsruimte zeer mooi aangekleed. Kortom wilt u wat meer zien en/of te weten komen over de grote variëteit van dieren die onze fokkers verzorgen, dan is de Peel en Maasdalshow een uitstekende gelegenheid. U vindt meer informatie over onze tentoonstelling onder het kopje Peel en Maasdalshow.

Jongdierendag met barbecue

Jaarlijks in Augustus organiseert Langs de Maas voor heel Limburg een jongdierendag. Dit is een eendagskeuring voor jong aanstormend talent. Althans volgens de liefhebber zelf. De liefhebber krijgt hierbij de gelegenheid om en aantal van zijn jonge dieren van dit jaar aan de keurmeester voor te dragen. Zo wordt er alvast een eerste indruk van de dieren van dit jaar verkregen. Dieren met onvoorziene fouten worden er ook uit gehaald. Een van de grote verschillen met een gebruikelijke show is dat de liefhebbers bij de keuring aanwezig mogen zijn en hun vragen direct aan hem/haar kunnen stellen. Het wordt dus een zeer educatieve dag. Zeker voor beginnende fokkers. Aansluitend wordt er een barbecue georganiseerd. Dit om het onderling contact tussen de diverse leden van verschillende verenigingen te stimuleren. 

Paaskuikentjes

Jaarlijks zijn we op de twee paasdagen in streekmuseum De Locht te vinden met kuikentjes. Groot en klein geniet van de pluizige bolletjes die onschuldig in de wereld rondstappen. Een teken die ons allen aan het voorjaar doen denken. Het is volop genieten. Sommige houden dat zelfs uren vol.

Enten/ Tatoeëren

Leden kunnen hun hoenders en/of siervogels tegen de geringe bijdrage laten enten tegen pseudovogelpest. Dit gebeurt op meerdere datums per jaar. Wil men echter de hoenderachtige vervoeren, bijvoorbeeld om deel te nemen aan een tentoonstelling, dan moeten de dieren geënt zijn. Voor fokkers die deelnemen aan tentoonstelling is het verplicht om deel te nemen aan de enting. De fokker ontvangt dan een entbewijs voorzien van een handtekening van een dierenarts. Om de dieren te kunenn registreren moeten de dieren voorzien zijn van een erkende pootring. Deze kan elke fokker bij de landelijke bond bestellen.

Sinds 2016 is enten tegen RHD2 verplicht geworden voor konijnen. Ook deze enting wordt georganiseerd. Ook voor deze enting wordt een vergoeding gevraagd. 

Om met konijnen naar een tentoonstelling te mogen moeten de konijnen getatoeëerd zijn. Dit tatoeëren gebeurd binnen onze vereniging. Hiervoor wordt een kleine onkostenvergoeding  gevraagd

Bezoeken tentoonstellingen

Naast onze eigen tentoonstelling bezoeken fokkers ook tentoonstellingen van andere verenigingen. Deze worden vaak gezamenlijk bezocht. Naast shows waar leden zelf aan deelnemen  worden ook tentoonstellingen bezocht waar niet op ingeschreven is.